Delavnice na Animateki

Že odštevamo dneve do 16. Animateke!

Mednarodni festival animiranega filma Animateka bo potekal od 2. do 8. decembra v Ljubljani. V enem tednu se bodo na platnu Kinodvora in Slovenske Kinoteke odvili številni animirani filmi namenjeni otrokom, mladim in odraslim. Festival poleg projekcij ponuja tudi pester program s spremljevalnimi dogodki - del dogajanja so vsako leto tudi deavnice animiranega filma.

S tedensko produkcijsko delavnico začnemo že pred festivalom. Vodila jo bo francoska animatorka Marie Paccou.
Med festivalskim tednom bomo organizirali več različnih kratkih delavnic. Na projekcijah pa bo kot vedno dejavna 5-članska otroška žirija, ki bo na koncu izbrala zmagovalni film iz Slonovega tekmovalnega programa.

Več o programu spremljevalnih dogodkov za otroke si oglejte spodaj. Prijavite se lahko na: jelena.dragutinovic@animateka.si.

Animirane podobe v knjigi
Produkcijska delavnica animiranega filma z Marie Paccou
26.–29. november, 15.00–17.00,
30. november, 10.00–13.00
Knjižnica Otona Župančiča (mediateka, klet) Kersnikova ulica 2
Od 11 do 15 let
Udeleženci bodo pod vodstvom režiserke Marie Paccou ročno izdelali kratek animirani video s romsko glasbeno spremljavo. Seznanili se bodo z različnimi tehnikami, kot so izrezljanka, risana animacija z rabljenimi knjigami, piksilacija in fonotrop. Marie Paccou bo po njihovih navodilih v montaži sestavila vse nastale eksperimente z glasbeno podlago. Film bo na ogled na zaključni slovesnosti festivala.

Sploščenci v prostoru
4. december, 16.00–20.00
RogLab, Petkovškovo nabrežje 67
Od 11 do 15 let
S pomočjo laserskega rezalnika bomo iz lesenih plošč izrezali figure v različnih fazah gibanja. Izmenjaje jih bomo postavljali v prostor, vsak položaj fotografirali in na ta način ustvarili animirani film. Predznanje ni potrebno. Pri delu z laserskim rezalnikom nas bo vodil Tomo Per iz RogLaba.

Knjižni slikofrc
6. december, 16.00–18.00
Pionirski dom, Komenskega 9
Od 7 do 11 let
Za vse, ki se ne boste mogli udeležiti produkcijske delavnice z Marie Paccou, smo pripravili krajšo obliko delavnice ustvarjanja animiranih podob v knjige. Risali bomo po straneh odsluženih knjig, risbe v njih pa bodo oživele ob hitrem prelistavanju.

Prvič v kino
7. december, 10.00 - 12.00
Kinodvor. Kavarna
2+
Najprej si bomo v veliki dvorani Kinodvora ogledali projekcijo kratkih animiranih filmov za najmlajše. Po projekciji pa sledi ustvarjalna igra v kavarni kjer se bomo po navdihu enega izmed filmov poslovili od pisane jeseni in pričakali prve bele snežinke. Ustvarjali bomo jesensko-zimske mobile.
Na to delavnico se ni potrebno prijaviti.

Pisane žverce
8. december, 11.00–13.00
Kinodvor. Kavarna/Kinodvor Café
2+
Medtem ko se bodo očki in mamice odpravili na ogled animiranega filma, se bodo otroci v varstvu Slonovih mentorjev še sami preizkusili v animiranju. Iz raznobarvnega plastelina bomo izdelali pisane žverce, jim dodali gibljive oči in jih animirali v tehniki stop animacije.
Na to delavnico se ni potrebno prijaviti.

Več o programu festivala si lahko preberete na spletni strani Animateke ter v Slonovi zgibanki, ki je že na voljo na izbranih lokacijah po Ljubljani.