• Slon
  • >
  • Ganglovo priznanje

Ganglovo priznanje

Ganglovo priznanje za film Pripovedka o Velebabi! 

 

 

7.2.2024, na predvečer kulturnega praznika smo na osrednji občinski slovesnosti v nabito polni dvorani Kulturnega doma Metlika dobili Ganglovo priznanje, ki sta nam ga podelila županja občine Metlika, Martina Legan Janžekovič in predsednik komisije za podeljevanje Ganglovih priznanj in plaket, Stane Križ.

 


Ganglovo priznanje za izjemne kulturne stvaritve, ki so bile javnosti predstavljene v minulem enoletnem obdobju, so prejele ustvarjalke in mentorice animiranega filma Pripovedka o Velebabi. To so avtorice, risarke in animatorke Nika Pečarič, Nika Črnugelj, Lara Oberman, Lucija Kostelec, Janin Pirkovič, Lana Išpanov in Manca Mihelčič ter mentorice Jelena Dragutinović in Lene Lekše iz Društva Slon, likovna pedagoginja Duška Vlašič iz Osnovne šole Metlika in kustosinja pedagoginja Alenka Misja iz Belokranjskega muzeja Metlika.

 

 

Animirani film je povzet po zgodbi Lojzeta Zupanca Zaklad na Kučarju in pripoveduje o tem, kako je nastal nastal hribček Kučar nad Podzemljem. Film je nastal v produkciji Društva za izvajanje filmske vzgoje Slon iz Ljubljane, Osnovne šole Metlika in Belokranjskega muzeja Metlika, projekt pa je sofinanciral Slovenski filmski center.

 

 

Ustvarjanje filma Pripovedka o Velebabi je odličen primer pedagoškega dela izven rednega pouka, kjer se v sproščenem vzdušju sprostijo ustvarjalne moči mladih,  se razvijajo ideje ter odkrivajo in izrazijo mladi talenti, ki jih tovrstne izkušnje lahko usmerijo na profesionalno umetniško pot. Gre tudi za lep primer plodnega sodelovanja različnih institucij in dobro promocijo Bele krajine. Skozi projekt so se otroci in odrasli poučili o kulturno-zgodovinski dediščini in zgodbah beleokranjske regije. Delavnica animiranega filma je spodbudila mlade udeleženke k spoznavanju drugačnih oblik ustvarjanja in razmišljanju izven okvirjev ter jim približala filmsko umetnost kot izredno širok in potenciala poln medij.

 

 

 

 

Ostale nagrade filma Pripovedka o Velebabi:

 

Film metliških ustvarjalk je bil predvajan na 12 festivalih v Sloveniji, Španiji, Grčiji, Srbiji, ZDA ina na Hrvaškem. Postal je prava zgodba o uspehu, saj je v letu 2023 požel večje število priznanj in nagrad, med drugimi kar dve prvi mednarodni nagradi za najboljši animirani film. Na mednarodnem Dubrovnik Film Festivalu DUFF je osvojil prvo nagrado v kategoriji animiranega filma do 15 let, strokovno komisijo pa je prepričal s spretno in vizualno impresivno pripovedovano legendo o mogočni Velebabi. S prvo nagrado ga je nagradila tudi strokovna komisija Mednarodnega festivala otroškega in mladinskega animiranega filma Multi Most Fest v Srbiji. Na 12. mednarodnem festivalu otroškega in mladinskega filma Enimation v Mariboru je osvojil 2. mesto. V okviru projekta Mladi raziskovalci evropske dediščine (YEHM Young European Heritage Makers), ki poteka pod okriljem Sveta Evrope in Evropske komisije, pa se je uvrstil med štiri najboljše animirane filme v skupini od 11 do 17 let. Posebne omembe žirije je bil deležen na Mednarodnem filmskem festivalu ZOOM v Ljubljani in na festivalu Kidikem v Srbiji. Film je postal tudi del stalne postavitve
prenovljene razstave Arheološko bogastvo Bele krajine v Belokranjskem muzeju Metlika.

 

Članek povzet po občinskem glasilu občine Metlika.

 

 

 

 

Celotni film si lahko ogledate spodaj

 

 

 

 

 

 

Foto utrinki iz podelitve priznanja avtoricam in mentoricam v Kulturnem domu Metlika.

Foto: Uroš Raztresen

 

tl_files/Gallery/Annecy_2014/metlika 1.jpg

 

 

tl_files/Gallery/Annecy_2014/metlika 3.jpg

 

 

tl_files/Gallery/Annecy_2014/metlika 2.jpg

 

 

 

 

Projekt je financiral Slovenski filmski center, javna agencija Republike Slovenije.

tl_files/press/prijatelji/SFC.jpgV procesu zagotavljanja najvišje kakovosti storitev vaše podatke upravljamo z največjo skrbnostjo in upoštevamo najvišje standarde, ki jih določajo evropske uredbe ter slovenska zakonodaja. Pravilnik o varstvu podatkov

Pravilnik o varstvu podatkov