• Slon
  • >
  • 18. Animateka

18. Animateka

Za nami je prav posebna edicija 18. Mednarodnega festivala animiranega filma Animateka! Praznovali smo polnoletnost! 

 

Po lanski spletni ediciji se nam zdi, da smo s ponovno izvedbo v živo (čeprav je bil del filmskega programa letos na voljo tudi preko spleta) imeli dodaten razlog za slavje.

 

 

Poleg filmov in spremljevalnega programa za odrasle ljubitelje animiranega filma je Slon poskrbel za mlajšo publiko. Zanje smo kot vsako leto pripravili pester filmski program med tednom. Slonov tekmovalni program I, II in III. V sodelovanju z mladimi iz Kinotripa smo pripravili program za mlade nad 15 let, Kinotripov svetovni jagodni izbor. Vikend pa je ponujal celovečerna animirana filma Wolfwolkers in Tudi miši gredo v nebesa, ki v letu 2022 prihaja tudi v redno distribucijo Društva 2 koluta.  Poleg celovečernih filmov je bil na sporedu še program za najmlajše v sklopu Prvič v kino in Najboljši iz Tekmovalnega programa Slon po izboru otroške žirije. Otroška žirija je med festivalskim tednom gledala vse filme v Slonovem tekmovalnem programu in med 19 filmi izbrala zmagovalca. 

 

 

Zmagovalni film Slonovega tekmovalnega programa po izboru otroške žirije.

 

Izumiti manj (The Invention of Less), Noah Erni, Švica

 

 

Film govori o mladi severni medvedki, ki se preseli v Zürich, saj doma zaradi globalnega segrevanja ne more več živeti. Skupaj z drugimi živalmi se preživlja s priložnostnimi deli, potem pa se ji utrne ideja, ki lahko za vedno spremeni svet.

 

Otroška žirija je film izbrala zaradi aktualne tematike, ki pa je podana na humoren način.

 

Otroška žirija se je predstavila tudi v oddaji Infodrom RTVSLO. Odlomek si lahko ogledate TUKAJ (od 3'55'' naprej).

 

 

 

Šolski program  

Letošnjo bero najboljših kratkih animiranih filmov, ki smo jih skrbno izbrali za vrtce, osnovne in

srednje šole, si je v šolskem programu ogledalo več kot 2200 otrok in mladih. Zanje smo pripravili pedagoško vodene pogovore ob filmih. Poleg tega pa še pedagoška gradiva namenjena pedagogom s katerimi lahko še poglobijo vtise o filmih ter nudijo izhodišča za dodatne dejavnosti ob filmih. 

 

Filme so ocenjevali z Ocenjevalniki. V Slonovem tekmovalnem programu II jih je najbolj prepričal film
Zvoki pod gozdnimi oboki, v Slonovem tekmovalnem programu Slon III pa Velika Pohrustavščina.
Učenci OŠ Dobravlje in OŠ dr. Janeza Mencingerja Bohinjska Bistrica so nam poslali čudovite stripe,
učenci OŠ Leskovec pri Krškem pa so svoje vtise o filmih tudi zapisali. 

 

 

 

Delavnice

Ob pestrem filmskem programu pa so se pred in med festivalom zvrstile številne delavnice animiranega filma za otroke in mlade. Poleg krajših delavnic Zgodborisa, Zvočnega opremljanja in Animiranih uličnih inštalacij, ki smo jih pripravili v sodelovanju z MSUM in Centrom Rog je v tednu pred festivalom v Slovenski Kinoteki potekala še produkcijska delavnica animiranega filma, ki jo je letos vodila odlična ilustratorka in animatorka Milanka Fabjančič. Nastal je film Življenjski sok.  

 

 

 

Se vidimo na Animateki 2022!

 

 

Hvala vsem mladim ustvarjalcem, mentorjem in partnerjem v projektu!

 

Projekt finančno podpira Mestna občina Ljubljana. 

V procesu zagotavljanja najvišje kakovosti storitev vaše podatke upravljamo z največjo skrbnostjo in upoštevamo najvišje standarde, ki jih določajo evropske uredbe ter slovenska zakonodaja. Pravilnik o varstvu podatkov

Pravilnik o varstvu podatkov