• Slon
  • >
  • Mala šola animiranega filma, 2. del

Mala šola animiranega filma, 2. del

V drugem delu Male šole animiranega filma vam predstavljamo predmetno animacijo, ki je le ena od vrst stop animacije.

 

Pri tehniki stop animacije gre za oživljanje 2 ali 3D objektov s pomočjo fotoaparata. Za vsak premik posnamemo eno fotografijo. Ko serijo tako ustvarjenih sličic predvajamo s hitrostjo 24 sličic na sekundo dobimo vtis gibanja objektov. 

 

V tej tehniki občasno ustvarjamo tudi na Slonovih delavnicah. Poslužujemo se je predvsem, kadar so delavnice krajše in ni časa za skrbno oblikovanje likov in ozadij. Takrat enostavno poprimemo za predmete, ki so nam pri roki in jih premikamo po prostoru ali določeni podlagi.

 

 

 
Eden najbolj znanih animatorjev predmetne tehnike je Jan Švankmajer.
 
 

 

 
Eden izvirnejših in splošno znanih sodobnih animatorjev, ki ustvarja v tej tehniki je avtor, ki ustvarja pod psevdonimom PES. Pri gledanju njegovih filmov nas očara predvsem domiselna uporaba vsakdanjih predmetov.
 
 

 

 

Poskusite kar sami ustvariti zanimivo predmetno animacijo. S pomočjo telefona in aplikacije Stop motion studio. Poglejte kaj vse najdete v svoji sobi, kuhinji, garaži. Na kaj vas predmeti spominjajo? Oživite jih!
Na spodnjem primeru smo animirali različne najdene predmete, ki so last osebne zbirke umetnika Andreja Štularja. Z njim smo posneli tudi spodnji film Beseda ni konj.
 
 

 

 

Več o tradicionalni risani animaciji in animiranem filmu nasploh, si lahko preberete v priročniku Animirajmo!, ki je izšel pri Zavodu RS za šolstvo leta 2016.
 
 
 
 
Malo šolo animiranega filma podpira Slovenski Filmski Center, Javna Agencija Republike Slovenije.

V procesu zagotavljanja najvišje kakovosti storitev vaše podatke upravljamo z največjo skrbnostjo in upoštevamo najvišje standarde, ki jih določajo evropske uredbe ter slovenska zakonodaja. Pravilnik o varstvu podatkov

Pravilnik o varstvu podatkov