• Slon
  • >
  • Mala šola animiranega filma, 3. del

Mala šola animiranega filma, 3. del

V tretjem delu Male šole animiranega filma vam predstavljamo eno od tehnik stop animacije, silhuetno animacijo.
 
 
Eden prvih, ki je ustvarjal v tej tehniki je bil Charles Armstrong. Za razliko od drugih animatorjev je Charles uporabil negativno sliko, tako da je dobil bele like na črnem ozadju. Primer take animacije je njegov film Klovn in njegov osel (The Clown and His Donkey).
 

 
 
Avtorji silhuetne animacije so črpali navdih iz senčnega gledališča. Liki in ozadja so izdelani iz črne lepenke, kartona. Osvetlimo jih od spodaj in tako dobimo silhuete, ki jih fotografiramo za vsak premik.
 
 
Namig za ustvarjanje:
Poigrajte se sami z različnimi silhuetami, izrežite jih iz karotna ali tršega neprosojnega papirja in nalepite na okno ali stekleno podlago, ki jo osvetlite od spodaj. Spodaj si lahko ogledate primer silhuetne animacije iz naše delavnice pri čemer smo za osvetlitev uporabili grafoskop.
 
 

 

Več o silhuetni animaciji in animiranem filmu nasploh, si lahko preberete v priročniku Animirajmo!, ki je izšel pri Zavodu RS za šolstvo leta 2016.
 
 
 
 
Malo šolo animiranega filma podpira Slovenski Filmski Center, Javna Agencija Republike Slovenije.

V procesu zagotavljanja najvišje kakovosti storitev vaše podatke upravljamo z največjo skrbnostjo in upoštevamo najvišje standarde, ki jih določajo evropske uredbe ter slovenska zakonodaja. Pravilnik o varstvu podatkov

Pravilnik o varstvu podatkov