• Slon
  • >
  • Mala šola animiranega filma, 4. del

Mala šola animiranega filma, 4. del

V današnji rubriki Male šole animiranega filma bomo spoznali tehniko kolaž ali izrezanke

 

Liki in ozadja so izdelani iz kartona, blaga, papirja. Posamezne dele, ki jih želimo premikati izrežemo posebej in jih sestavimo skupaj. Na ta način dobimo gibljive dele, ki jih lahko premikamo in vsak premik fotografiramo sličico po sličico.

 

Avtor, ki se je najbolj uveljavil v tej tehniki je ruski animator Yuri Norstein, ki je za svoje čudovite animacije uporabljal najrazličnejše materiale.

 

 

 

 
Kolaž tehnika je ena najbolj praktičnih tehnik, ki jo animatorji radi kombinirajo tudi z drugimi. Daniel Greaves je ustvaril film, kjer je like iz papirja umestil v 3D prostor, vse skupaj pa popestril tudi z risanimi vložki.
 

 
Namig za ustvarjanje:
Izrežite svoje najljubše like iz pisane lepenke ter jih oživite z brezplačno aplikacijo Stop Motion Studio. V tej tehniki najpogosteje ustvarjamo tudi na naših delavnicah. Enega od filmčkov si lahko pogledate spodaj.
 

 
 
 
Več o lutkovni animaciji in animiranem filmu nasploh, si lahko preberete v priročniku Animirajmo!, ki je izšel pri Zavodu RS za šolstvo leta 2016.
 
 
 
 
Malo šolo animiranega filma podpira Slovenski Filmski Center, Javna Agencija Republike Slovenije.

V procesu zagotavljanja najvišje kakovosti storitev vaše podatke upravljamo z največjo skrbnostjo in upoštevamo najvišje standarde, ki jih določajo evropske uredbe ter slovenska zakonodaja. Pravilnik o varstvu podatkov

Pravilnik o varstvu podatkov