• Slon
  • >
  • Mala šola animiranega filma, 5. del

Mala šola animiranega filma, 5. del

Ta teden pozornost posvečamo še eni od tehnik stop animacije, lutkovni animaciji.

 

Tehnika temelji na oživljanju fizičnih tridimenzionalnih lutk postavljenih v tridimenzionalno scenografijo, lahko tudi obstoječi prostor. Ladislav Starevich je bil pionir lutkovne animacije. Zgodba o lisici (Le Roman de Renard) je bil njegov prvi animirani celovečerec. 

 

 

V tej tehniki je bilo ustvarjenih tudi veliko prvih animiranih serij za otroke. Ena takih, ki je še vedno aktualna je animacija Pat in Mat. Danes takšno tehniko pogosto zamenjujejo računalniške 3D animacije.

 

 
Namig za ustvarjanje:
Če niste vešči izdelovanja lutk, lahko animirate kar svoje igračke. Slonovi mentorji smo se vseeno odločili preizkusiti tudi v tem, tako da smo za festival Animateka ustvarili tole lutkovno animacijo.
 

 

 

Več o lutkovni animaciji in animiranem filmu nasploh, si lahko preberete v priročniku Animirajmo!, ki je izšel pri Zavodu RS za šolstvo leta 2016.
 
 
 
 
Malo šolo animiranega filma podpira Slovenski Filmski Center, Javna Agencija Republike Slovenije.

V procesu zagotavljanja najvišje kakovosti storitev vaše podatke upravljamo z največjo skrbnostjo in upoštevamo najvišje standarde, ki jih določajo evropske uredbe ter slovenska zakonodaja. Pravilnik o varstvu podatkov

Pravilnik o varstvu podatkov