• Slon
  • >
  • Mala šola animiranega filma, 6. del

Mala šola animiranega filma, 6. del

Ta teden vam predstavljamo še eno od tehnik stop animacije s prav posebnim imenom, Piksilacija. V tem primeru namesto lutk premikamo ljudi. Skušamo si zamisliti gibanje človeka po prostoru, ki ga s kamero sicer ne bi mogli ujeti.
 
Izberemo osebo, ki je dovolj potrpežljiva, da bo v določenem položaju lahko zdržala nekaj sekund in jo premikamo na način, kot smo si ga zamislili. Vsak premik nato fotografiramo. Če nimate ravno daljinskega sprožilca za kamero bo v tem primeru vsekakor dobrodošla pomoč še ene osebe.
 
Pionir te tehnike, ki še danes očara s svojo virtuoznostjo je kanadski filmski ustvarjalec Normana McLarena, ki je za kratki animirani film Neighbours (Sosedje) leta 1952 prejel tudi Oskarja.
 

 
 
Tehniko piksilacije pogosto uporabljamo za združevanje živih igralcev z animiranimi liki ali pa za izvajanje čudežnih trikov, ki jih s kamero ne moremo posneti.
Film Luminaris se je vpisal v Guinnessovo knjigo rekordov, kot največkrat nagrajeni kratki film
 

 
 
Namig za ustvarjanje:
Za vse, ki radi ustvarjate animirane filme, hkrati pa bi se radi preizkusili kot igralci, je to super tehnika za preizkušanje obojega.  Z ogledom spodnjega animiranega filma ustvarjenega na eni od Slonovih delavnic boste lahko dobili kakšno idejo za ustvarjanje.
 

 
 
Več o lutkovni animaciji in animiranem filmu nasploh, si lahko preberete v priročniku Animirajmo!, ki je izšel pri Zavodu RS za šolstvo leta 2016.
 
 
 
 
Malo šolo animiranega filma podpira Slovenski Filmski Center, Javna Agencija Republike Slovenije.

V procesu zagotavljanja najvišje kakovosti storitev vaše podatke upravljamo z največjo skrbnostjo in upoštevamo najvišje standarde, ki jih določajo evropske uredbe ter slovenska zakonodaja. Pravilnik o varstvu podatkov

Pravilnik o varstvu podatkov