Mala šola animiranega filma, 9. del

Iz tehnik animiranja, kjer premikamo fizične lutke se selimo v virtualni svet, kjer like in ozadja ustvarjamo in animiramo s pomočjo računalnika.

Tokrat vam bomo predstavili 2D računalniško animacijo. Gre za dvodimenzionalni, torej ploskovit prosto in like, ki so ustvarjeni na računalnik. Risbe lahko ustvarjamo s pomočjo risanja na grafične tablice ali digitalne zaslone. Pri takšnem animiranju gre za enak postopek, kot pri klasični risani animaciji, le da sta papir in svinčnik zamenjala računalniška tablica za risanje in programska oprema.

Pri takšnem načinu dela prihranimo veliko papirja in tudi časa saj nam računalniški programi omogočajo da posamezne dele rišemo v različnih slojih, jih kopiramo in podobno.

V takšni tehniki je ustvarjena tudi slovenska animirana serija Princ Ki-Ki-Do avtorja Grega Mastnaka. Njen glavni junak je majhen piščanček, princ Ki-Ki-Do, ki živi na gradu na vrhu gore in je zagrizen borec za pravico v gozdu.

Namig za ustvarjanje:

Danes je s pomočjo vsakdanje tehnologije tudi ustvarjanje animacij v računalniški tehniki lažje dostopno. Na tablico ali pametni telefon si lahko naložite aplikacijo FlipaClip (ali katero podobno) in tako ustvarite 2D digitalno risano animacijo s pomočjo risanja sličico po sličico na zaslonu.

Več o lutkovni animaciji in animiranem filmu nasploh, si lahko preberete v priročniku Animirajmo!, ki je izšel pri Zavodu RS za šolstvo leta 2016.

Malo šolo animiranega filma podpira Slovenski Filmski Center, Javna Agencija Republike Slovenije.