Mala šola animiranega filma, 7. del

Tokrat spoznavamo eno od bolj pogostih tehnik stop animacije. Animacija plastelina.

Pri tej vrsti animacije oživljamo gnetljive materiale, kot so glina ali plastelin. V njej se lahko poigravamo s transformacijo oblik.

Najstarejša animacija v tehniki gline je Long live the bull, Josepha Sunna iz leta 1926.

Ena najbolj znanih plastelin animacij je Pingu katere glavni junak je mali pingvinček Pingu, ki z družino živi na severnem tečaju. Britansko-švicarska serija je delo avtorja Otmana Gutmanna, ki so jo za švicarsko televizijo izdelovali med leti 1990 in 2002. Jezik, ki ga "govorijo" v animaciji so izumili posebej za to serijo.

Namig za ustvarjanje:
Plastelin in drugi gnetljivi materiali so nadvse primerni za animiranje saj dopuščajo zelo prosto oblikovanje likov. Tudi mi smo se na eni od Slonovih delavnic lotili animiranja gline in ustvarili film o belokranjskem kiparju Alojzu Ganglu. Film z naslovom Ganglovanje je osvojil tudi prvo nagrado na festivalu Enimation 2019.

Iz plastelina pa smo ustvarili animacijo v kateri nastopa Slon, ki predstavlja naše društvo.

Če ste iz današnjega prispevka dobili idejo za lastno ustvarjanje jo lahko preizkusite s pomočjo pametnega telefona in aplikacije Stop motion studio.

Več o lutkovni animaciji in animiranem filmu nasploh, si lahko preberete v priročniku Animirajmo!, ki je izšel pri Zavodu RS za šolstvo leta 2016.

Malo šolo animiranega filma podpira Slovenski Filmski Center, Javna Agencija Republike Slovenije.