• Slon
  • >
  • Mala šola animiranega filma, 8. del

Mala šola animiranega filma, 8. del

Ena od tehnik stop animacije, ki ponuja hiter vpogled v naravno dogajanje v času je sekvenčna animacija.
 
V tej tehniki snemamo predvsem različne naravne prizore, ki se spreminjajo prepočasi za človeško oko. Ali pa jo uporabimo za snemanje dogajanja določenega procesa človeškega ustvarjanja (na gradbišču, prenova stanovanja, ustvarjalni proces,..).
 
 
Snemamo jo v določenem ritmu, lahko eno sličico na sekundo, minuto, uro, dan. Eden bolj znanih sekvenčnih filmov je  The pulse (Koyaanisqatsi), režiserja Godfreya Reggia. Film je oda ameriškim mestom in krajem.
 

 
 
V sekvenčni animaciji lahko snemamo čisto vsakdanje prizore, ki se ob hitrem predvajanju izkažejo za zelo zanimive. Včasih pa nam tudi odstrejo kakšno skrivnost, ki je v realnem časovnem dogajanju ne zaznamo.
 
 
Eden takih primerov je izredno dokumentarno delo avtorja Noaha Kalina, ki se je v obdobju med 11. januarjem 2000 in 11. januarjem 2020 fotografiral vsak dan, kar je 7263 dni. Kako se je spreminjal skozi čas si lahko ogledate spodaj.
 

 
 
Še en zanimiv film, ki ponuja pogled skozi avtomobilsko okno, ki ga je med svojim popotovanjem ujel Stephen Arthur v filmu Vision Point.
 

 

Namig za ustvarjanje:

Ko boste naslednjič pospravljali sobo, si delo lahko popestrite tako, da v kot postavite telefon in s pomočjo aplikacije Stop motion studio, ki omogoča tudi sekvenčno slikanje posnamete dogajanje od začetka do konca. Ko boste predvajali film bo izgledalo, kot da je bilo delo opravljeno v nekaj sekundah. 

 

 
Več o lutkovni animaciji in animiranem filmu nasploh, si lahko preberete v priročniku Animirajmo!, ki je izšel pri Zavodu RS za šolstvo leta 2016.
 
 
 
 
Malo šolo animiranega filma podpira Slovenski Filmski Center, Javna Agencija Republike Slovenije.

V procesu zagotavljanja najvišje kakovosti storitev vaše podatke upravljamo z največjo skrbnostjo in upoštevamo najvišje standarde, ki jih določajo evropske uredbe ter slovenska zakonodaja. Pravilnik o varstvu podatkov

Pravilnik o varstvu podatkov