Mala šola animiranega filma, 10. del

Tokrat spoznavamo 3D računalniško tehniko animiranja.

Gre za vrsto računalniške animacije pri kateri ustvarimo digitalni model lika v tridimenzionalnem grafičnem programu. Na ta način lahko lik snemamo iz vseh strani. S pomočjo računalniških programov se osnovnim oblikam doda teksture, šele potem sledi animiranje, ki je podobno animiranju lutk v prostoru le da nam pri tem pomaga računalniški program, ki mu določimo ključne točke gibanja, ki ga potem izvede program.

Slovenska animirana miniserija ustvarjena v 3D računalniški tehniki je Maček Muri. V njej sta avtorja Jernej Žmitek in Boris Dolenc v animiranem svetu oživela vsem poznanega knjižnega junaka Mačka Murija avtorja Kajetana Koviča.

Več o lutkovni animaciji in animiranem filmu nasploh, si lahko preberete v priročniku Animirajmo!, ki je izšel pri Zavodu RS za šolstvo leta 2016.

Malo šolo animiranega filma podpira Slovenski Filmski Center, Javna Agencija Republike Slovenije.