Mala šola animiranega filma, 1. del

V prvem delu Male šole animiranega filma vam predstavljamo tradicionalno risano animacijo.

To je bila sprva najpogostejša tehnika animiranja. Gre za ustvarjanje učinka gibljivih podob s pomočjo serije večin risb. Za vsak premik je tako potrebno narisati novo risbo. Lahko animiramo linearno ali od poze do poze. Linearno pomeni, da animiramo sličico po sličico od začetka do konca. Od poze do poze pa pomeni, da najprej narišemo ključne poze in nato dorišemo vmesne faze. Slednji način se uporablja pogosteje. Ali ste vedeli da je izraz risanka vpeljala v splošno rabo RTV Slovenija?

Primer tradicionalne risane animacije kanadskega avtorja Richarda Condia iz leta 1981.

Danes je večina animacij v risani tehniki ustvarjenih s pomočjo računalnika. Nekdaj pa so animatorji risali na folije ali na papir. Za lažje prerisovanje so si pomagali s svetlobnimi mizami. Vsako risbo so posebej fotografirali in jo tako prenesli na filmski trak. Risani film Koyi Jamamure si lahko ogledate za manj kot evro in tako podrpete umetnika ;)

Več o tradicionalni risani animaciji in animiranem filmu nasploh, si lahko preberete v priročniku Animirajmo!, ki je izšel pri Zavodu RS za šolstvo leta 2016.

Malo šolo animiranega filma podpira Slovenski Filmski Center, Javna Agencija Republike Slovenije.