Ostanimo doma: Mala šola animiranega filma 3

Ostanimo doma: Mala šola animiranega filma 3 - Animateka na obisku

Mi že komaj čakamo, da se vrnemo nazaj v kino! Ukrepi se počasi sproščajo, ker pa še ne moremo v kinodvorane, vam tokrat pripravljamo izbor filmov, ki smo jih videli na velikem platnu naših prijateljev iz Kinodvora na prejšnjih edicijah festivala Animateka.

Z Mednarodnim festivalom animiranega filma Animateka redno sodelujemo in sooblikujemo kvaliteten otroški program ter pripravljamo pedagoška gradiva za filme, ki so prikazani v tekmovalnem programu Slon. Slednjega vsako leto izberejo direktor festivala Igor Prassel, urednica otroškega in mladinskega programa RTV Slovenija Martina Peštaj in koordinatorka otroškega programa in mentorica društva Slon Andreja Goetz.
Izmed vseh prikazanih filmov pa najboljšega vsako leto izbere petčlanska otroška žirija. Nekateri filmi s prejšnjih edicij so končno na voljo tudi na spletu. Prisrčno vabljeni k ogledu!

1. Film Ježeva hišica je posnet po istoimenski predlogi Branka Ćopića. Avtorica je lutke in scenografijo izdelala s polstenjem volne in jih animirala v tehniki stop animacije.
*Nagrada otroške žirije 2018*

Hedgehog's Home from National Film Board of Canada on Vimeo.

2. Animirani film je perfektno orodje za pripovedovanje raznovrstnih zgodb. V filmu Vonj po geranijah avtorica upodablja svojo izkušnjo z imigranstvom.
*Nagrada otroške žirije 2016*

Scent of Geranium from Naghmeh Farzaneh on Vimeo.

3. Kaj se zgodi, ko gre nagajivi deški zbor nastopati v korejski Seoul? Odgovor vas čaka v filmu lanskega žiranta festivala Edmundsa Jansonsa.

CHOIR TOUR from Atom Art on Vimeo.

4. Lutkovna animacija mlade ruske umetnice Dine Velikovskaye o Kukuschki in njenem popotovanju proti soncu. Ga bo dohitela?

Kukuschka from Dina Velikovskaya on Vimeo.

5. Darilo je simpatičen film v tehniki računalniške 3D animacije o sprejemanju sebe v vsej svoji drugačnosti.

6. Film Negativni prostor je čudovita  vizualna pripoved o odnosu med očetom in sinom. Film je prejel množico nagrad in bil nominiran za oskarja.

7. Osamljen netopirček išče prijatelja, mu bo uspelo? Film, namenjen najmlajšim gledalcem je bil predvajan na festivalu leta 2016.