Poletne KreAktivnosti 2018

Že drugo leto mineva, odkar si v Društvu Slon skupaj z otroki popestrimo poletje s počitniškim varstvom animiranega filma, ki se ga vedno znova veselimo.

Vsega lepega pa je že pregovorno prehitro konec in tudi letošnji trije tedni so minili kot bi mignil. Vsak teden smo spoznali nove mlade ustvarjalce, si skupaj izmislili novo zgodbo in jo animirali. Tako so nastali trije animirani filmi. Pravzaprav štirje, saj smo v drugem tednu ustvarili kar dva.

Spodaj si lahko ogledate vse letoš animirane filme iz letošnjih Poletnih KreAktivnosti

V tretje gre rado

Skupinski animirani film nastal na 1. tednu Poletnih KreAktivnosti 2018

Tehnika: kolaž animacija, kolaž tehniko smo obogatili z grafičnimi odtisi

Navdih za zgodbo smo dobili v pesmi Vinka Möderndorferja, Kako spraviti slona v telefonsko govorilnico. Pesem so si otroci izbrali sami. Nagovorila pa jih je, ker sem jim je zdela duhovita in malce nenavadna. V nadaljevanju so jo otroci seveda priredili čisto po svoje in nastal je odbit in duhovit animirani film V tretje gre rado, kjer deček stavi s prijateljem, da lahko spravi slona v telefonsko govorilnico v treh poskusih.

Čarodej

Skupinski animirani film nastal na 2. tednu Poletnih KreAktivnosti 2018

Tehnika: senčna animacija in animacija silhuet. Zanjo smo uporabili grafoskop in svetlobno mizo

Pri tem filmu smo se omejili na prav posebno tehniko animiranja senčnih lutk. Kot primer takšne tehnike smo si ogledali izsek iz filma Pustolovščine princa Ahmeda avtorice Lotte Reiniger, ki je bila prava mojstrica animiranja senčnih lutk. Njen film pa velja za prvi ohranjeni celovečerni animirani film.

Zgodbo za film Čarodej so si otroci zamislili sami. Film govori o čarodeju, ki živi v jami in nikakor ne najde prave palice za čaranje. V jamo kjer živi pa prideta dva škrata, ki ju je med sankanjem tja zanesel snežni plaz. V iskanju izhoda iz jame po naključju najdeta čarobno palico, ki čarodeju pomaga, da spet lahko čara. In odčara snežni zamet pred vhodom v jamo, da lahko škrata spet prideta na plano.

Vegi volkec

Animirani film nastal na 2. tednu Poletnih KreAktivnosti 2018, samostojni projekt

Tehnika: kolaž animacija

Poleg filma Čarodej, je v drugem tednu nastal še tale kratki animirani film Vegi volkec avtorice Nike Janežič.

Dooolgčas

Skupinski animirani film nastal na 3. tednu Poletnih KreAktivnosti 2018

Tehnika: kolaž animacija

Pri tem filmu smo navdih za zgodbo poiskali v naključju. Poznate igro, kjer na svoj kos papirja vsak napiše KDO nekaj dela, KAJ nekdo dela, ZAKAJ nekdo nekaj dela in KJE nekdo nekaj dela?

Tudi mi smo se jo igrali in izbrali tole najbolj navdihujočo in zabavno besedno igro med vsemi:

KDO- Krokodil  KAJ DELA- plava v vodi KJE- v bananasvetu ZAKAJ- ker mu je dolgčas

Iz te besedne igre naključij smo potem napletli celo zgodbo in nastal je animirani filma Dooolgčas.  Živalim v savani je grozno dolgčas, dokler jih ne predrami zvok razigranih opic. Ko se jim pridružijo je zabava popolna in dolgčas je pozabljen.

Hvala vsem otrokom za ustvarjalne, iskrive in igrive urice, ki ste jih preživeli z nami!

Naj vam bodo filmčki v ponos in spomin na ustvarjalne Poletne KreAktivnosti 2018!

Zahvala pa gre seveda tudi:

Mestni občini Ljubljana za finančno podporo

Muzeju sodobne umetnosti Metelkova, kjer so nam nudili prostor za ustvarjanje in nas kot vedno lepo sprejeli

Vrtcu Ledina za topla kosila

Prostovoljcem za pomoč, ideje in dobro voljo!