• Slon
  • >
  • Prihaja poletna Animateka 2015!

Prihaja poletna Animateka 2015!

Zakaj bi v animiranih filmih uživali samo decembra, če se lahko z njimi srečamo tudi na čudovitih ljubljanskih lokacijah, pod milim nebom, sredi poletja? Iz takšnega razmišljanja se je rodila ideja o poletni različici Animateke, ki nam jo je letos uspelo tudi uresničiti: prva edicija Poletne Animateke je tu! Razdelili smo jo v tri sklope, saj bomo poleg filmskih projekcij mesto animirali še z delavnicami animiranega filma in videomapiranjem.

 

Ob filmskih projekcijah boste lahko kupili stripovske izdaje Društva za oživljanje zgodbe 2 koluta po poletnih cenah, ob vsakem nakupu vas čaka tudi darilo!

 

Prireditev je omogočil Turizem Ljubljana. Vsi dogodki so brezplačni.



PROGRAM PRIREDITVE

 

FILMSKE PROJEKCIJE

 

Sreda, 5. 8. 2015, ob 21.00, Letni kino Slovenske kinoteke na Muzejski ploščadi (Metelkova 2a)

Hiša pravljic (Kérity la maison des contes) (8+)

Dominique Monféry, Francija/Italija, 2009, 35mm, 76', v francoskem jeziku s slovenskimi podnapisi/In French with Slovenian subtitles, http://hisapravljic.animateka.si/sl/

Mali Natan v knjižnici pokojne tete Eleonore odkrije svet pravljičnih junakov. Toda vsa ta čudovita bitja bodo preživela le, če se Natan nauči brati. Mu bo uspelo?

 

Četrtek, 6. 8. 2015, ob 21.00, Letni kino Slovenske kinoteke na Muzejski ploščadi (Metelkova 2a)

Skrivnost iz Kellsa (The Secret of Kells) (8+)

Tomm Moore, Irska/Francija/Belgija, 2009, 35mm, 75', v angleškem jeziku s slovenskimi podnapisi/In English with Slovenian subtitles, http://skrivnost.animateka.si/

Vizualno bogata risana animacija pripoveduje o Irski v zgodnjem srednjem veku in o nastanku enega najlepših in najbolje ohranjenih zgodovinskih rokopisov, Knjige iz Kellsa.

 

Petek, 7. 8. 2015, ob 21.00, Letni kino Slovenske kinoteke na Muzejski ploščadi (Metelkova 2a)

Animateka po Animateki 2015, www.animateka.si  (14+)

Mednarodni festival animiranega filma Animateka že osmo leto prinaša nabor najboljših animiranih filmov z zadnje edicije festivala. Glavni program letos sestavlja deset kratkih animacij, ki so navdušile žirante, občinstvo in člane festivalske ekipe. Dela predstavljajo različne poglede na življenje, razkrivajo mnoštvo tehnik animiranja in odpirajo vprašanja o svetu okrog nas. 

 

Sobota, 8. 8. 2015, ob 21.00, Letni kino Slovenske kinoteke na Muzejski ploščadi (Metelkova 2a)

Medena koža (Couleur de peau: Miel) (11+)

Jung, Laurent Boileau, Belgija/Francija, 2012, DCP, 75', v francoskem jeziku s slovenskimi podnapisi/In French with Slovenian subtitles, http://medenakoza.animateka.si/

Film, posnet po avtobiografskem grafičnem romanu Medena koža priznanega belgijskega stripovskega avtorja Junga, s prepletom animacije ter odlomkov iz družinskega in zgodovinskega arhiva razkriva življenjsko pot korejskega posvojenca, za vedno razpetega med dve kulturi. Poetična, ganljiva in nežno humorna zgodba o večnem iskanju identitete.

 

Nedelja, 9. 8. 2015, ob 21.00, Letni kino Slovenske kinoteke na Muzejski ploščadi (Metelkova 2a)

Deček in svet (O Menino e o Mundo) (7+)

Alê Abreu, Brazilija, 2013, DCP, 80', brez dialogov/No Dialogue, http://decekinsvet.animateka.si/

Film je poklon naravi in kritika sodobne družbe – potrošništva, medijev in industrializacije – s perspektive dečka, ki v svetu išče svoje mesto. Domišljijska podoba modernega sveta bo prevzela mlado in odraslo občinstvo.

 

Ponedeljek, 10. 8. 2015, ob 21.00, Letni kino Slovenske kinoteke na Muzejski ploščadi (Metelkova 2a)

Kamenje v mojih žepih (Rocks in My Pockets) (16+)

Signe Baumane, Latvija/ZDA, 2014, DCP, 88', v angleškem jeziku s slovenskimi podnapisi/In English with Slovenian subtitles.

Signe nas v kljubovanju stigmi, ki mnoge utiša, odpelje globoko pod površje svoje depresije, kjer se želi soočiti z družinskimi demoni.

 

Torek, 11. 8. 2015, ob 21.00, Okrepčevalnica Repete – jazz & okrepčila (Gornji trg 23)

Najboljši animirani glasbeni videospoti s festivala Supertoon 2015 (12+)

Supertoon je festival animiranega filma, ki je našel svoj dom v hrvaškem Šibeniku. Tekmovalni program animiranih glasbenih videospotov je posebnost festivala in v Ljubljani bomo predstavili eklektičen izbor najboljših.



DELAVNICE  - Z risbo in fotografijo po Ljubljani

 

Petek, 17. 7. 2015, 17.00–19.00, Ljubljanski grad

Uvodna delavnica Z risbo po Ljubljani

Z udeleženci bomo izdelali optično igračo, flipbook, to je knjižica s serijo slik, spetih skupaj, ki ob hitrem prelistavanju ustvarijo učinek gibanja. Flipbooke bomo ustvarjali na ploščadi Ljubljanskega gradu, fotografije pa bomo posneli na poti od grajskega stolpa do Prešernovega trga, da bomo v ozadju ujeli celotno podobe Ljubljane.

 

Sobota, 18. 7. 2015, 17.00–19.00, Argentinski park

Pikselacija v Argentinskem parku

Z mimoidočimi bomo ustvarjali animacije v tehniki pikselacije. Gre za obliko stop-motion animacije (sliko po sliko), pri kateri namesto lutk ali risb animiramo (premikamo) človeka, tako da vsak premik fotografiramo. Ko serijo nastalih fotografij na hitro predvajamo, dobimo učinek gibanja. Kot kuliso bomo uporabili celotno parkovno površino Argentinskega parka.

 

Petek, 24. 7. 2015, 17.00–19.00, Park Tabor

Pikselacija v Parku Tabor

Z mimoidočimi bomo ustvarjali animacije v tehniki pikselacije. Kot kuliso bomo uporabili celotno parkovno površino parka vključno z okoliškimi znamenitostmi (Sokolski dom arhitekta Ivana Vurnika in cerkev Srca Jezusovega).

 

Sobota, 25. 7. 2015, 16.00–18.00, Jakopičevo sprehajališče, park Tivoli

Pikselacija na Jakopičevem sprehajališču

Z mimoidočimi bomo ustvarjali animacije v tehniki pikselacije. Kot kuliso bomo uporabili celotno površino Jakopičevega sprehajališča.

 

Petek, 31. 7. 2015, 17.00–19.00, Grubarjevo nabrežje, Špica

Pikselacija na Grubarjevem nabrežju

Z mimoidočimi bomo ustvarjali animacije v tehniki pikselacije. Ustvarjali bomo na Špici ob sotočju Grubarjevega kanala in Ljubljanice.

 

Petek, 7. 8. 2015, 17.00–19.00, Muzejska ploščad Metelkova

Pikselacija na muzejski ploščadi Metelkova

Pred večernimi projekcijami animiranih filmov, ki se bodo predvajale na ploščadi, bomo z mimoidočimi ustvarjali animacije v tehniki pikselacije. Kot kuliso bomo uporabili celotno površino ploščadi in zgradbe, ki jo obdajajo.

 

Sobota, 8. 8. 2015, 16.00–18.00, park Tivoli pri Mednarodnim grafičnim likovnim centrom (MGLC)

Pikselacija v parku Tivoli pri MGLC

Z mimoidočimi bomo ustvarjali animacije v tehniki pikselacije. Ustvarjali bomo pred MGLC.

 

Nedelja, 9. 8. 2015, 17.00–19.00, Muzejska ploščad Metelkova

Pikselacija na muzejski ploščadi Metelkova

Pred večernimi projekcijami animiranih filmov, ki se bodo predvajale na ploščadi, bomo z mimoidočimi ustvarjali animacije v tehniki pikselacije. Kot kuliso bomo uporabili celotno površino ploščadi in zgradbe, ki jo obdajajo.

 

Ponedeljek, 10. 8. 2015, 17.00–19.00, AKC Metelkova mesto

Pikselacija v AKC Metelkova mesto

Pred večernimi projekcijami animiranih filmov, ki se bodo predvajale na ploščadi, bomo z mimoidočimi ustvarjali animacije v tehniki pikselacije. Kot kuliso bomo uporabili celotno površino AKC Metelkove.

 

Torek, 11. 8. 2015, 17.00–19.00, Gornji trg

Zaključna delavnica pikselacije na Gornjem trgu

Pred večernimi projekcijami animiranih filmov, ki se bodo predvajale na Gornjem trgu 23 pri okrepčevalnici Repete, bomo z mimoidočimi ustvarjali animacije v tehniki pikselacije. Kot kuliso bomo uporabili celotno površino Gornjega trga s Herkulovim vodnjakom v središču. S to delavnico bomo tudi zaključili sklop delavnic na Poletni Animateki 2015.

 

 

VIDEO-MAPIRANJE: ANIMIRANI ZEMLJEVID

15. 8. 2015 ob 21.30 (pročelje Cankarjevega doma)

 

Na pročelju Cankarjevega doma si boste lahko ogledali nabor izsekov izbranih filmov prejšnje edicije Mednarodnega festivala animiranega filma Animateka. V vizualno zaključeno celoto jih bo oblikoval VJ Mesec – znan ljubljanski vizualni umetnik, ki deluje na področju video-produkcije že več let. Oboževalce Animateke čaka tudi majhno presenečenje!

 

 

 

tl_files/logo+TL-b_MALI.jpg

V procesu zagotavljanja najvišje kakovosti storitev vaše podatke upravljamo z največjo skrbnostjo in upoštevamo najvišje standarde, ki jih določajo evropske uredbe ter slovenska zakonodaja. Pravilnik o varstvu podatkov

Pravilnik o varstvu podatkov